1 κιλό βούτυρο (μισό βούτυρο και μισό μαργαρίνη)
1 ποτήρι σπορέλαιο
1/2 κιλό ζάχαρη
3 βανίλιες
2κσ μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι του καφέ κονιάκ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
ξύσμα πορτοκαλιού
αλεύρι περίπου 2 και 1/2 κιλά
αβγό για επάλειψη
Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Στο αλεύρι προσθέτουμε το μπέκιν πάουντερ.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει και λίγο λίγο (προσεχτικά γιατί πιτσιλάει) προσθέτουμε το σπορέλαιο.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη. Αφήνουμε να χτυπηθούν καλά. Προσθέτουμε τις βανίλιες, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα χέρια. Πλάθουμε τα κουλουράκια και αλείφουμε με αβγό. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.