Γαλακτομπούρεκο

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012 · Posted in

του Παρλιάρου (παραλλαγμένη)

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
150γρ. βούτυρο

κρέμα
330γρ. κρέμα γάλακτος
370γρ. φρέσκο γάλα
160γρ. ζάχαρη
80γρ. κορν φλάουρ
2 αυγά
6 κρόκοι αυγών
2 βανίλιες

σιρόπι
500γρ. ζάχαρη
300γρ. νερό
20γρ. (1κσ) γλυκόζη

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και το αφήνουμε να βράσει 4 λεπτά από το σημείο βρασμού. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί σε κατσαρόλα να βράσουν.
Με αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά τα αυγά και τους κρόκους και προσθέτουμε εκεί τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομοιογενοιοποιηθούν.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα με την κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, παίρνουμε λίγο λίγο με μια κουτάλα της σούπας και ανακατεύοντας πάντα το προσθέτουμε στο μείγμα τον αυγών. Μια-δυό κουταλιές είναι αρκετές. Αδειάζουμε πίσω στην κατσαρόλα το περιεχόμενο του μπολ, ξαναβάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήξει η κρέμα.
Όταν είναι έτοιμη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
(Μπορούμε να την έχουμε φτιάξει και από την προηγούμενη μέρα).

Πριν τη χρησιμοποιήσουμε τη χτυπάμε με μίξερ ή αυγοδάρτη μέχρι να γίνει και πάλι λεία.

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε το ταψί και ένα ένα τα φύλλα. Κάθε φύλλο που βάζουμε το τοποθετούμε έτσι ώστε οι άκρες του να εξέχουν από το ταψί, από διαφορετική κάθε φορά πλευρά
Βάζουμε 2 περισσότερα από τα μισά φύλλα στη βάση και ρίχνουμε την κρέμα. Γυρνάμε τα φύλλα που προεξέχουν πάνω στην κρέμα μία μία πλευρά κάθε φορά βουτυρώνοντάς τα. Διπλωμένα στη μέση και βουτυρώνοντας πάλι βάζουμε από πάνω από την κρέμα τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αέρα) στους 160βαθμούς για 1ώρα.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
 
 







 









Leave a Reply

e-syntagokosmos. Από το Blogger.