Κόκορας παστιτσάδα

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013 · Posted in


1 κόκορας κομμένος σε μερίδες
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα ή 2-3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 συσκ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
3 κρεμμύδια τριμμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πάπρικα
κανέλα
2-3 γαρίφαλα
1 φύλλο δάφνης

Μακαρόνια χοντρά με τρύπες

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει. Ρίχνουμε τα κομμάτια του κόκορα λίγα λίγα κάθε φορά μέχρι να καβουρδιστούν καλά. Μόλις ροδοκοκκινίσουν όλα, τα αφαιρούμε και ρίχνουμε τα τριμμένα κρεμμύδια και σκόρδα. Μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και το συμπυκνωμένο χυμό. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κόκορα στη σάλτσα προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα, την κανέλα, το φύλο δάφνης, τα γαρίφαλα και λίγο νερό μέχρι να σκεπάζει κάπως το κρέας. Αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου μία ώρα (ίσως και παραπάνω) μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Ετοιμάζουμε και τα μακαρόνια και σερβίρουμε με το κρέας και τη σάλτσα.



Πατατοψωμάκια γεμιστά

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 · Posted in ,


Η συνταγή είναι από εδώ

500γρ αλεύρι για κάθε χρήση
3 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής
1φλ χλιαρό γάλα
1/3 ποτηριού νερό
1 φακελάκι πουρέ πατάτας
1/2κγ αλάτι
1/2κγ ζάχαρη

για τη γέμιση
κιμά μαγειρεμένο όπως για παστίτσιο
ή τυριά διάφορα

Στο αλεύρι προσθέτουμε τη μαγιά, τις νιφάδες του πουρέ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανοίγουμε λακκούβα στην οποία ρίχνουμε τα αυτά το γάλα, το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Πλάθουμε σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε  να φουσκώσει.
Μόλις είναι έτοιμη χωρίζουμε σε μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε κάπως σε πιτούλες και βάζουμε τη γέμιση της επιλογής μας. Κλείνουμε κάνοντας πάλι μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα αραιά. Αφήνουμε πάλι να φουσκώσουν, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αέρα) για μισή ώρα περίπου.

Για τη γέμιση μπορούμε να αξιοποιήσουμε περισσεύματα φαγητών όπως κιμά, κρέας κοκκινιστό,  κοτόπουλο κα.









Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα

1 ποτήρι σπορέλαιο
1 ποτήρι ρετσίνα
250γρ μαργαρίνη (λιωμένη)
1 1/2 φλ ζάχαρη
1 1/2κιλ. αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1κγ κανέλα
1/2κγ γαρίφαλο

γλάσο
2 φλ άχνη ζάχαρη
3-4κσ νερό
χρώμα ζαχαροπλαστικής
ή
λιωμένη λευκή ή μαύρη σοκολάτα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, το κρασί, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο προηγούμενο μείγμα. Αν η ζύμη αρχίζει και γίνεται πολύ σκληρή αφήνουμε λίγο αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε με κουπάτ. Βάζουμε τα μπισκοτάκια σε ταψί με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 12 λεπτά (ανάλογα και το πάχος που έχουμε κόψει τα μπισκότα.
Μόλις κρυώσουν τα μπισκότα τα αλείφουμε με το γλάσο ή λιωμένη σοκολάτα.
Για το γλάσο, προσθέτουμε στην ζάχαρη άχνη μία μία τις κουταλιές με νερό μέχρι να πετύχουμε μια παχύρρευστη υφή. Την μοιράζουμε σε διαφορετικά μπολ και προσθέτουμε μερικές σταγόνες από χρώμα ανακατεύοντας να γίνει ομοιόμορφο.








Κρεατόπιτα

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013 · Posted in , ,

της Νταϊάνα Κόχυλα

1/2 κιλό φύλλο για πίτες
1 κιλό χοιρινή σπάλα σε μικρά κομμάτια
1 φιλέτο στήθος από κοτόπουλο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ολόκληρο
3-4 γαρίφαλα
2 φύλλα δάφνης
1 1/2 φλ τριμμένη φέτα
1φλ τραχανά
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Βράζουμε νερό και ρίχνουμε το ολόκληρο κρεμμύδι στο οποίο έχουμε καρφώσει τα γαρίφαλα, τα φύλλα δάφνης και τα κρέατα.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και αφαιρούμε το κρέας αφήνοντάς το να κρυώσει.
Τσιγαρίζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κοτόπουλο και το χοιρινό κρέας το οποίο εντωμεταξύ έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά και προσθέτουμε τον τραχανά, 2 κουτάλες ζωμό και τη φέτα. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα κάθε φορά. Στρώνουμε τη γέμιση γυρνάμε τις άκρες από τα φύλλα που περισσεύουν και βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας πάλι ένα ένα.
Χαράσσουμε σε κομμάτια και ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (αέρα) για περίπου 40 λεπτά.

 
 

 


e-syntagokosmos. Από το Blogger.