Archive for Νοεμβρίου 2013

Λουκουμάδες

Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 · Posted in , ,



1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κύβους φρέσκια μαγιά
1 φλ. ρύζι γλασέ και ανάλογο νερό για το βράσιμο του
4 φλ. χλιαρό νερό
μαστίχα κοπανισμένη

μέλι
κανέλα
τριμμένο σουσάμι ή καρύδια

Βράζουμε το ρύζι σε 3 φλιτζάνια νερό (περίπου ίσως και περισσότερο) μέχρι να λιώσει.
Στο ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό λιώνουμε τη μαγιά.
Ανοίγουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη μαγιά, το βρασμένο ρύζι και τη μαστίχα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να πάρουμε ένα σφιχτό χυλό.
Ίσως να περισσέψει νερό ή να χρειαστεί λίγο ακόμη.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
Βάζουμε σε κατσαρόλα αρκετό λάδι (πρέπει να κολυμπάνε) να κάψει.
Παίρνουμε λίγη ποσότητα από το χυλό στη χούφτα μας, την σφίγγουμε και την ποσότητα που βγαίνει από τον αντίχειρα και το δείκτη την κόβουμε με ένα κουτάλι το οποίο βουτάμε κάθε φορά σε ποτήρι με νερό για να ξεκολλάει ο χυλός πιο εύκολα. Γυρνάμε τους λουκουμάδες να ροδίσουν απ' όλες τις μεριές.
Πασπαλίζουμε με κανέλα τριμμένο σουσάμι ή τριμμένα καρύδια και περιχύνουμε με μέλι.

finger food (μεζεδάκια-καναπεδάκια)

Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 · Posted in , ,

αγγούρι-φέτα-ντοματίνι

                 σαλάμι-φέτα-ελιά
       ψωμάκι-σαλάμι-αγγούρι-σαλάτα κηπουρού-ελιά







Τυροκροκέτες

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2013 · Posted in


2φλ τριμμένα τυριά (κασέρι, γκούντα ή όποιο άλλο μας αρέσει)
2 αυγά
2κσ κορν φλάουρ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε μπαλάκια. Τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ

Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 · Posted in ,


1 πακέτο (450γρ) φύλλο κρούστας
400γρ διάφορα τυριά τριμμένα
100γρ ζαμπόν ψιλοκομμένο ή τριμμένο
2 1/2φλ φρέσκο γάλα
4 αυγά
πιπέρι
λίγο λιωμένο βούτυρο

Ψιλοκόβουμε 4 φύλλα κρούστας και τα ανακατεύουμε με τα τριμμένα τυριά, το ψιλοκομμένο
ζαμπόν και το πιπέρι.
Βουτυρώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα.
Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα.
Χτυπάμε τα αυγά με μίξερ και προσθέτουμε το γάλα.
Χαράζουμε την πίτα, περιχύνουμε με τ' αυγά με το γάλα και αφήνουμε να αποροφήσει η πίτα τα υγρά για περίπου 20 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (αντιστάσεις).





(συνταγή είναι της Αργυρώς)

Σοκολατόπιτα

Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2013 · Posted in ,

60γρ αλεύρι
15γρ κακάο
120γρ κουβερτούρα
110γρ βούτυρο
4 αυγά
150γρ ζάχαρη
ξύσμα πορτοκαλιού

γκανάζ
200γρ κουβερτούρα
200γρ κρέμα γάλακτος
1κσ βούτυρο

Λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο.
Με σπάτουλα ανακατεύουμε το μείγμα κουβερτούρας-βουτύρου με το μείγμα αυγά-ζάχαρη και προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο (αντιστάσεις).
Μόλις κρυώσει λίγο χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε την γκανάζ.

Για την γκανάζ ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα σε κομμάτια και το βούτυρο.
Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

(η συνταγή είναι του Παρλιάρου)

e-syntagokosmos. Από το Blogger.